İnternet satış sitesi kurma maliyeti hakkında detaylı bilgi almak istiyorum. 2024 yılında bir e-ticaret sitesi açmak için gereken bütçe nedir? Hosting, yazılım, ödeme altyapısı ve diğer giderler konusunda bilgisi olanlar paylaşabilir mi?"
İnternet satış sitesi kurma maliyeti
İnternet satış sitesi kurma maliyeti, tercih ettiğiniz altyapıya ve özelliklere göre değişir. Eğer bir hazır e-ticaret yazılımı (Shopify, Wix, AIPROJE gibi) kullanırsanız, aylık 1.000 TL - 5.000 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekebilir. Ancak özel bir yazılım istiyorsanız, bu maliyet 50.000 TL’den başlayıp 500.000 TL’ye kadar çıkabilir. Ayrıca, hosting maliyetleri yıllık ortalama 1.000-10.000 TL arasında değişirken, alan adı maliyeti yıllık ortalama 300-1.000 TL civarındadır.
Ben geçtiğimiz yıl bir internet satış sitesi kurdum ve toplamda yaklaşık 20.000 TL harcadım. En büyük gider kalemlerinden biri, güvenilir bir ödeme altyapısı seçmekti. Sanal POS hizmeti almak için komisyon oranlarını iyi araştırmak lazım. Bankalar genellikle %1,5 - %3 arasında değişen komisyon alıyor. Alternatif olarak iyzico, PayTR gibi ödeme sistemlerini de değerlendirebilirsiniz. Kendi deneyimlerime göre, uygun fiyatlı ama güvenilir bir altyapı seçmek uzun vadede çok daha kârlı oluyor.
İnternet satış sitesi kurma maliyeti, iş modelinize göre de değişiyor. Eğer dropshipping yapacaksanız, stok maliyetiniz olmaz ve sadece yazılım, hosting ve ödeme altyapısına harcama yaparsınız. Ama kendi ürünlerinizi satacaksanız, depo ve lojistik giderlerini de hesaba katmalısınız. Kargo anlaşmaları yapmak, iade süreçlerini yönetmek ve pazarlama bütçesi ayırmak gerekir. Ortalama bir e-ticaret sitesi için aylık 5.000 TL - 20.000 TL arası bir bütçe ayırmak mantıklı olacaktır.
SEO ve dijital pazarlama da maliyetleri etkileyen önemli faktörlerden biri. İnternet satış sitesi kurduğunuzda hemen müşteri çekmek kolay değil. Google Ads, Facebook ve Instagram reklamları için aylık en az 3.000-10.000 TL bütçe ayırmanız gerekir. Eğer organik trafik çekmek istiyorsanız, SEO çalışmaları yaptırmanız şart. Profesyonel SEO hizmetleri aylık 5.000 TL’den başlayabiliyor. Bu yüzden sadece siteyi kurmak değil, müşteri çekmek için de bir bütçe ayırmalısınız.
atasininizinde Son olarak, internet satış sitesi kurma maliyeti konusunda zaman da önemli bir faktör. Eğer teknik bilginiz yoksa, yazılım geliştirme süreci ve yönetim için bir uzmandan destek almanız gerekebilir. Freelancer bir yazılımcıyla çalışmak, ajanslarla çalışmaya kıyasla daha uygun olabilir. Ancak uzun vadede güncellemeler, güvenlik ve optimizasyon konularında profesyonel destek almak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden başlangıç bütçenizi iyi planlamak çok önemli.