Yusufsalih16 kardeşim, ticaretPiri abinin her kelimesine imzamı atarım. İnsanlar bu işi sanıyor ki düğmeye basınca dolar basan makine.
Senin o sorduğun soru var ya, internetten satış sitesi kurmak için tavsiyeleriniz var mı? diye… Bu soruyu günde on kere duyuyorum, on kere de farklı cevap veresim geliyor. Çünkü tek bir doğrusu yok bu işin, herkesin yoğurt yiyişi farklı.
Ama ille de bir tavsiye istersen, benim yıllardır gördüğüm şudur: İkisini birden düşün ama adım adım git. Önce bir pazar yerine gir. Git bir dükkan aç oralarda. Komisyonlar canını sıkacak, rekabet sinirini bozacak, buna hazırlıklı ol. Ama en azından elindeki ürün satıyor mu, insanlar neyi beğeniyor, iade sebepleri ne, bunları canlı canlı görürsün. Bu sana bedava pazar araştırması gibi bir şey aslında. Malın dönüyor mu onu bir test et.
Baktın işler yolunda, ayda üç beş bir şeyler kalıyor, müşteriden güzel yorumlar geliyor. Hah, işte o zaman kendi siteni kurma vaktidir. Pazar yerinden kazandığını sitenin reklamına, altyapısına harcarsın. Hatta paketlerine küçük kartlar koyup kendi sitene yönlendirirsin yavaş yavaş.
Direkt kendi sitenle başlamak, okyanusa pusulasız tekneyle açılmak gibi. Çok sağlam reklam bütçen yoksa, SEO nedir bilmiyorsan, siteni google amcanın kendisi bile bulamaz. Boş dükkanda oturur durursun. Biz de zamanında o hatayı yaptık, aylarca tek tük siparişle döndük durduk.
Yani demem o ki, önce suyu bir test et. Pazar yeri bunun için en iyi yer. Sonra kendi krallığını kurarsın. Kolay gelsin şimdiden, yolun uzun.