Ah be kardeşim, o meşhur konu… Sanki e-ticaret forumlarının milli marşı gibi bu dropshipping vergi meselesi. Kaç gece uykusuz kaldım bu yüzden zamanında.
Senin muhasebecin de tam emin konuşmuyorsa işin biraz yaş. Çünkü bu işin püf noktası muhasebecide bitiyor.
Bak şimdi, senin yaptığın o 150 liralık fatura kesme olayı en tehlikelisi. Çünkü maliye der ki, sen 150 liralık mal satmışsın, bunun alış faturası nerede? Çin’deki adamdan fatura alamadığın için ortada kalırsın. Sonra o 150 liranın tamamı kar gibi görünür, KDV’siydi, gelir vergisiydi derken elinde bir şey kalmaz. İlk başladığımda ben bu hatayı yaptım, sene sonu bir vergi çıktı karşıma, dükkanı kapatıp gidecektim neredeyse.
Bu işin kitabına uygun yolu, mal satışı değil de hizmet satışı gibi göstermek. Yani sen müşteriye ürün satmıyorsun da, o ürünü bulup ona ulaştırmak için aracılık hizmeti veriyorsun. Faturayı da 150 lira için değil, aradaki karın ne kadarsa (atıyorum 40 lira) onun için kesiyorsun. Faturanın açıklamasına da “Dropshipping Aracılık Hizmeti Bedeli” falan yazıyorsun. O zaman sadece o 40 liranın vergisini ödersin.
Ama işte her muhasebeci bu modele sıcak bakmıyor veya bilmiyor. O yüzden sana tavsiyem, özellikle e-ticaret ve dropshipping konularına hakim, bu işi daha önce yapmış bir mali müşavir bulman. Yoksa o anlattığın gibi bürokrasiyle boğuşmaktan mal satmaya vakit kalmıyor valla. Kolay gelsin.