Vay be, konu resmen e-ticarete giriş rehberine dönmüş, yazan herkesin eline sağlık. Ben de bu yollardan geçtim de, olaya biraz da matematiksel yaklaşmak lazım galiba.
Şimdi bu bedava denip komisyon kesen yerler var ya… Atıyorum ayda 10.000 TL ciro yaptın, ortalama %8 komisyon kesseler (ki daha insaflı bir oran söyledim) ayda 800 TL’yi direkt masaya bırakıyorsun. Yılda ne yapar? 9.600 TL. Yani siten bedava değil, kendine baya pahalı bir ortak almış oluyorsun aslında.
WordPress olayına gelince… Başlangıç maliyeti düşük evet, domain+hosting desen hadi yıllık 1500 TL olsun. Ama sonra bir bakıyorsun, daha güzel bir tema istesen 50-60 dolar, ödeme altyapısı için bir eklenti lazım o paralı, kargo entegrasyonu için başka bir eklenti… Bir de Selami beyin dediği gibi bir sorun çıksa, dışarıdan birine çözdürmeye kalksan saatine dünya para istiyorlar. O bedava dediğin şeyin gizli maliyetleri bir anda fırlayabiliyor.
Aylık ödemeli platformlar ise en şeffafı bence. Ayda ne ödeyeceğin belli, sürpriz yok. Diyelim ayda 500 TL veriyorsun. Yıllık 6.000 TL. Evet WordPress’in ilk maliyetinden fazla ama içinde teknik destek var, güvenlik var, güncelleme derdi yok. Benim zamanım siteyle uğraşmaktan daha değerli diyorsan bu para o kafa rahatlığına değiyor.
Ben excel’i açıp hepsini alt alta yazıp yıllık toplam maliyete ve bana ne kazandırdığına bakmıştım. Herkesin hesabı kitabı kendine tabii ama ‘ücretsiz’ diye bir şey yok, sadece maliyetin türü değişiyor: ya parayla ödüyorsun, ya komisyonla, ya da zamanınla.
Neyse ben de şimdi muhasebeciye göndereceğim faturaları düzenleyeyim. Bu ay KDV yine tavan yapmış…