Selamlar herkese, Cerenay ve Atasınınizinde’nin yazdıklarına o kadar katılıyorum ki… Konuyu tam özetlemişler. Herkes sitenin kendisine ne kadara patlayacağını hesaplıyor da, kimse kendi vaktinin maliyetini hesaba katmıyor.
En büyük yanılgı bu zaten. Shopify mı, WooCommerce mi, hazır paket mi diye aylar harcanıyor. Sanki doğru platformu seçince iş bitecek. Asıl iş ondan sonra başlıyor. Gece yarısı gelen ‘siparişim ne oldu’ mailine cevap vermek, iade gelen üründe leke var mı diye dedektiflik yapmak, kargo firmasıyla ‘biz adrese gittik bulamadık’ yalanları yüzünden kavga etmek… Bunların hepsi maliyet.
Siz 5.000 liraya site kurdum diye sevinirsiniz ama o siteye ürünleri girmek, fotoğrafları düzenlemek, SEO uyumlu açıklama yazmak için harcadığınız 1 ayın bedelini kimse konuşmaz. O bir ayda başka bir iş yapsanız belki daha fazla kazanırdınız. Fırsat maliyeti diye bir şey var.
Benim tavsiyem şu: Sadece yazılıma ne ödeyeceğinizi değil, o yazılımın sizden ne kadar vakit çalacağını da hesaplayın. Kullanımı kolay, sizi uğraştırmayacak bir sistem, aylık 500 lira daha pahalı olsa bile aslında daha ucuzdur. Çünkü size asıl işinizi, yani ürün bulup satma işini yapmanız için zaman kazandırır.