Off, konu ne kadar derinleşmiş. Okurken benim bile içim karardı valla. Tam da bu aşamadayım ben de, haftalardır e ticaret sitesi kuran firmalar ile yatıp kalkıyorum. Özellikle ckocasahan hocamın veri sahipliği ve Smalark’ın destek ekibini test etme tavsiyeleri altın değerinde. Bunları bir kenara not aldım hemen.
Benim de bu aralar kafama takılan başka bir konu var. Büyüme meselesi. Şimdi diyelim Allah yürü ya kulum dedi, işler yolunda gitti, sitemiz büyüdü. Bu kapalı paket sistemler ne kadar esnek? Yarın bir gün ben bu sisteme özel bir entegrasyon yazdırmak istesem, mesela depomdaki özel bir yazılımla konuştursam, API falan açıyorlar mı? Yoksa ‘bizim paket bu kadar, istersen git’ mi diyorlar?
Çünkü bana öyle geliyor ki birçok firma size duvarları çok yüksek bir bahçe satıyor. İçerisi güzel ama dışarı çıkmak ya da bahçeye dışarıdan bir şey eklemek imkansız. Başlangıç için her şey süper ama 2 sene sonra işler büyüyünce elin kolun bağlı kalıyorsun. Bu sefer sıfırdan site taşımak, bütün veriyi aktarmak falan kabus gibi olur herhalde. Bu tuzağa düşmek istemiyorum. O yüzden artık sadece fiyata değil, firmanın benimle birlikte büyüyüp büyüyemeyeceğine de bakıyorum. Kafamda deli sorular… 🤔