Selamlar herkese, valla konular o kadar tanıdık ki… RokoBilisim’e çok katılıyorum, herkes gizli bir site peşinde ama asıl olay sistemi kurmakta.
Bu aracı (agent) ve kalite kontrol muhabbeti benim de başımı çok ağrıttı zamanında. Hatta bir kere adamlar bana kalite kontrol raporu diye 3 tane bulanık fotoğraf yolladı, malı bir çektik gümrükten, yarısı defolu çıktı. Paramla rezil oldum resmen. Bir daha asla dedim.
Sonra ne yaptım, Çin’deki bu işi profesyonel yapan ‘inspection’ (denetim) şirketlerini araştırdım. Adamları arıyorsunuz, sipariş kodunuzu veriyorsunuz, sizin adınıza depoya gidip malları tek tek kontrol ediyorlar. Detaylı rapor, video, fotoğraf ne isterseniz yolluyorlar. Mallar daha Çin’den çıkmadan ne aldığınızı net olarak görüyorsunuz.
Evet, bunun bir maliyeti var, siparişin büyüklüğüne göre değişiyor. Ama bir konteyner çöp malı gümrükten çekme maliyetinin ve stresinin yanında devede kulak kalıyor. Tedarikçiye de diyorsun ki ‘benim denetim firmam gelip bakacak, ödemenin kalanını rapordan sonra yapacağım’. O zaman nasıl da ciddiye alıyorlar sizi bir görün.
Yani platformdan ziyade bu tarz ek hizmetleri, güvenceleri araştırmak daha mantıklı bence. Herkesin tekerine taş değmesin.